Dossier Jeugdzorg

Dit is Dossier Jeugdzorg. Een dossier waarbinnen ik zo veel mogelijk problemen in de Nederlandse jeugdzorg verzamel. Het kan wel eens een dik dossier worden, want de kwestie sleept al decennia en het eind is nog niet in zicht.

Misstanden bij jeugdzorginstanties zijn inmiddels decennia oud. Er zijn boeken volgeschreven met ervaringsverhalen van kinderen die onder toezicht van jeugdzorg zijn geplaatst bij ouders die hun pleegkinderen mishandelden, verwaarlozen of zelfs seksueel misbruiken. In 2010 was er een commissie Samson die in 2012 twee financiële regelingen opleverde, tussen 2014 en 2019 onderzocht de commissie de Winter het fysiek, geestelijk en seksueel geweld in de jeugdzorg sinds 1954. Conclusie: de overheid en instellingen hebben de jongeren in de jeugdzorg onvoldoende beschermd. De overheid heeft gefaald in haar taak als toezichthouder en eindverantwoordelijke. Slachtoffers die vaak hevig getraumatiseerd zijn, worden weggestuurd met 5.000 euro schadevergoeding en intussen is er helemaal niets veranderd.

Nog steeds zitten er kinderen op totaal verkeerde plaatsen die een onveilig thuis vinden dankzij Veilig Thuis en die zijn gespeend van alle noodzakelijke zorgen die Bureau Jeugdzorg zou moeten organiseren.

Doel van dit dossier is aandacht te vragen voor kinderen die momenteel in de problemen zitten. De focus ligt in eerste instantie op Gaby, het elfjarige meisje dat als laatste is weggehaald bij de Heykeshoeve en nu zit te verkommeren bij de Mutsaerts Stichting. Maar ik kijk ook verder. Want Nederland telt nog talloze Gaby’s.

Heeft u vragen, opmerkingen of aanknopingspunten, twijfel niet en stuur me een bericht op dossierjeugdzorg@marcvandersterren.nl

Sponsoring 

Dit onderzoek doe ik volledig alleen, er zit geen enkele commerciële partij achter. Er gaat enorm veel tijd in steken. Ik kan dit project alleen volhouden wanneer lezers mij sponsoren. Maar ook een bedrijf kan me sponsoren. Ik noem uw naam in een aflevering en/of plaats een advertentie op de website.  Neem ook hiervoor contact met me op via e-mail.