‘Wij doen niet aan waarheidsvinding’

Jeugdzorg doet niet aan waarheidsvinding. Ze zeggen het ronduit. En in een wereld vol leugens zijn uitsluitend nog slachtoffers en daders.

Toen Marion Kretschmer voor het eerst het verhaal over de Heykeshoeve in Ell las, dacht ze dat het over haar eigen gezinshuis ging. Over Driestroomhuis de Hoeve in Ysselsteyn, gemeente Venray. Zoveel gelijkenis vertoont het met haar eigen ervaringen.

Ook hier werden kinderen uit huis geplaatst op basis van valse beschuldigingen. Ook hier was sprake van een rapport waar deze beschuldigingen in zijn verzameld. Een feitenonderzoek is niet nodig, want de waarheid doet er niet toe. Ook hier wordt niet aan waarheidsvinding gedaan.

In de podcast kunnen we horen hoe Marion het rechtstreeks toegebeten kreeg, op donderdag 21 maart 2019, toen vijf kinderen met een overmacht aan politie werden weggehaald: ‘Wij doen niet aan waarheidsvinding’.

Het waren de woorden van Lieda van de Vis, hoofdbehandelaar bij de Driestroom. In de podcast gaan we haar bellen. Alsook André Massop, Gebiedsmanager bij de William Schrikker Groep. Hij stond erbij en zweeg en was medeverantwoordelijk voor het rapport van Veilig Thuis waar alle valselijke beschuldigingen in verzameld waren.

Wie we ook betrokken was bij het opstellen van het rapport was Floris Tas, de onafhankelijk juridisch adviseur van de Driestroom. Het gesprek met Marion wordt afgewisseld met telefoongesprekken. Zo bellen we ook advocaat Gerard Spong.

Ik waarschuw u: verwacht niet te veel antwoorden. Een gebrek aan antwoorden maakt het verhaal echter niet minder schokkend.

Net als bij de Heykeshoeve hadden de kinderen het goed bij de Hoeve. Marion beschikt over auditverslagen, nota bene van dezelfde Driestroom, waaruit blijkt dat alles in orde is. Het uithuisplaatsen met een overmacht van politie moet wel een traumatische ervaring zijn geweest. Hoe het nu gaat met de kinderen is niet bekend.

Van één meisje van dertien jaar weten we dat ze in de crisisopvang zit. In de podcast proberen we te informeren hoe het met haar gaat.

Kom dus mee naar de camping waar Marion Kretschmer woont. De vogeltjes fluiten, het is mooi weer. Mooie omstandigheden voor het luisteren naar een waargebeurd gruwelverhaal.

Luister de podcast hieronder, op Anchor.FM, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Breaker, of een andere podcastaanbieder.

© Marc van der Sterren

Dossier Jeugdzorg doet onderzoek naar alle misstanden in en rondom de jeugdzorg. Het onderzoek is een initiatief van freelance journalist Marc van der Sterren. Hij doet dit volledig onafhankelijk en neemt dus alleen geld aan van onafhankelijke partijen en particulieren. Ook u kunt dit onafhankelijke onderzoek ondersteunen met een kleine donatie.

Mijn gekozen donatie € -

Plaats een reactie